Fredag 9. november

FREDAG 9. NOVEMBER

 

SARPOETICA TIL FROKOST

Sarpsborg hovedbibliotek

08.15 - 08.45 – Fri entré

 

Velkommen til en nærende og poetisk frokoststund på biblioteket. Hver morgen gjennom Litteraturuka leser utvalgte sarpinger dikt for deg, mens vi serverer frokost.

Vi har invitert kjente menn i Sarpsborg til å lese dikt. Noen leser dikt de selv har lyst til å dele, mens andre har fått hjelp av oss til å finne noe spennende. I dag møter du Andreas Lervik og hans utvalgte dikt.

Foto: Freestock.org, Unsplash

 

 

WEGNERFOREDRAGET

Wegnerbrakka, Borgarsyssel museum

12.00 -14.00 – Fri entré - Salg av kaffe og noe å bite i

Den som henger i en tråd

 

«Det som gjorde Nini Roll Anker stor, så vi aldri kom forbi henne, er at hun arbeidet på å rydde tomten for en noe annen betraktning av kvinnen og kvinnesinn enn den som bygger på flere tusen års mannstradisjon…»

Aksel Sandemose

 

Fredrikke Hegnar von Ubisch, til daglig museumsbestyrer ved Asker museum, forteller om forfatteren Nini Roll Anker (1873-1942). Hun bodde flere år på Rød herregård i Halden, og boken Den som henger i en tråd sies å være inspirert av syerskene ved fabrikkene i denne Østfoldbyen. Nini Roll Anker ønsket oppriktig og gjorde sitt til at alle skulle ha et anstendig liv. Som politiker var hun både i 17. mai komitéen og i «fattigstyre». Hun likte ikke at hennes mann, båtbyggeren Johan Anker, levde av å bygge leketøy til rikfolk som hun sa. Det var ikke uten grunn at hun fikk merkelappen: Kongelig hoffkommunist!

 

 

LITTERÆR SALONG

Snekkenes, Borgarsyssel museum

19.00 – 21.00

Fra Frankenstein til industrialismen

 

«Da jeg nådde fossen, eller snarer katarakten, hvis brøl jeg lenge hadde kunne høre, ble min sjel av vannfallene ført inn i en ny tankerekke. (…) Der er to store landeiendommer i nabolaget, hvis eiere later til å ha fått sin rundelige del av den foretagsomhetens ånd som preger distriktet. Mange jordbruks-eksperimenter er blitt foretatt, og landet virker bedre dyrket, men husmannshyttene virker ikke så bekvemme som dem jeg tidligere hadde sett i nærheten av Moss lenger vest. Mennesket blir alltid nedverdiget av trelldom av enhver art; småbøndene her kan ikke sies frie.»

Mary Wollstonecraft (om Sarpefossen og Sarpsborg)

Fra boken «Min Nordiske reise» av Mary Wollstonecraft, utgitt i 1795.

 

Vi inviterer til Litterær Salong i det vakre Snekkenes. Her vil konservator ved Borgarsyssel museum, Hege-Beate Solås Lindemark, innlede med noen ord om Sarpsfossen (skrives også Sarpefossen), og dens rolle som identitetsmarkør fra 1600-tallet og frem til i dag.

Vi har i denne anledning også engasjert forfatteren Øystein Vidnes til å skrive et foredrag kalt; Fra Frankenstein til industrialismen - da med henvisninger til Mary Wollstonecrafts bok om sin nordiske reise og besøk ved Sarpefossen på 1700-tallet – og fra boken hennes datter, Mary Shelley, skrev, nemlig Frankenstein. Øystien Vidnes er forfatter, oversetter og en del av redaksjonen i det litterære tidsskriftet Vagant.

Entré kr. 150.- Inkluderer også fingermat og drikke.

Billetter www.ticketco.no eller i døra. Begrenset antall plasser.

 

 

 

 

 

Webansvarlig:Torill Stokkan

Copyright © All Rights Reserved

Litteraturuka Sarpsborg

Sarpsborg kommune