Onsdag 7. november

ONSDAG 7. NOVEMBER

 

 

SARPOETICA TIL FROKOST

Sarpsborg hovedbibliotek

08.15 - 08.45 – Fri entré

 

Velkommen til en nærende og poetisk frokoststund på biblioteket. Hver morgen gjennom Litteraturuka leser utvalgte sarpinger dikt for deg, mens vi serverer frokost.

Vi har invitert kjente menn i Sarpsborg til å lese dikt. Noen leser dikt de selv har lyst til å dele, mens andre har fått hjelp av oss til å finne noe spennende. I dag møter du Tore Coward og hans utvalgte dikt.

Foto: Freestock.org, Unsplash

 

 

 

IBBY

Sarpsborg kulturskole, Black Box

08.00 -15.00 - Arrangør Fylkesbiblioteket/Østfold kulturutvikling

 

Årets bøker for barn og unge: Hva skal vi ha i skolebiblioteket og hva og hvordan formidler vi? IBBY-kurset 2018 arrangeres i Sarpsborg kulturskoles lokaler (tidl. EPA), i St. Marie gate midt i Gågaten i Sarpsborg. Ønsker du mer informasjon om dette arrangementet? Ta kontakt med bibliotekrådgiver Mona Ekelund, e-post: moneke@ostfoldfk.no

Obs! Påmelding ved henvendelse til Fylkesbiblioteket/Østfold kulturutvikling ved bibliotekrådgiver Mona Ekelund: mobil 918 07 947 eller e-post: moneke@ostfoldfk.no

Foto: Unsplash

 

 

WEGNERFOREDRAGET

Wegnerbrakka, Borgarsyssel museum

12.00 -13.00 – Fri entré - Salg av kaffe og noe å bite i

Er det mulig å skriva arbeidarlitteratur i dag?

 

Lars Ove Seljestad er ein norsk forfattar og er ei av dei viktigaste røystene i norsk samtidslitteratur i dag. Han har gitt ut seks romanar, eitt essay og ei diktbok sidan debuten i 2005. Foredraget handlar om mulegheiter og utfordringar ved å skriva fram ein ny arbeidarlitteratur for det 21. hundreåret. Seljestad vil trekka ei line frå klassiske arbeidarforfattarar som Kristofer Uppdal og fram til dagens skandinaviske arbeidarlitteratur slik vi finn den t.d. i forfattarskap som Kristian Lundberg og Jan Kristoffer Dale. Han vil vidare påpeika noen manglar ved dagens arbeidarlitteratur og peika framover mot eit nytt litterært felt av særleg betydning for ein ny og aktuell arbeidarlitteratur.

Foto: Niklas Lello

 

 

SOM HENNES DAGER VAR

Hilde Hagerup om Anne Karin Elstad

Wegnerbrakka, Borgarsyssel museum

14.00 -14.45 – Salg av kaffe og noe å bite i

 

I 1976 debuterte en 38 år gammel dame fra Nordmøre med en historisk roman, Folket på Innhaug. Forfatteren var Anne Karin Elstad, trebarnsmor, lærer og husmor. Hun som skulle komme til å bli Norges mest folkekjære forfatter.

Anne Karin Elstad skrev historier om hverdagslivene til vanlige folk. Og det traff lesere over hele landet. Av det litterære Norge derimot, fikk Elstads romaner en mer lunken applaus. Selv om hun flere ganger mottok publikumspriser uteble de seriøse litterære prisene. Hvorfor kom Anne Karin Elstad aldri riktig inn i den litterære varmen?

I biografien Som hennes dager var formidler Hilde Hagerup et portrett av Anne Karin Elstad som viser hennes sterke tilknytning til slekten og Nordmøre. Herfra hentet Elstad mye av stoffet til romanene sine. Hagerup følger Elstad fra barndommen, der tapet av moren blir et vendepunkt, til lærerutdanning, tre barn, tre ekteskap og en eventyrlig suksess som forfatter.

Billetter a kr 50.- kjøpes på www.ticketco.no

 

 

SKRIV DIN HISTORIE! SKRIVEKURS MED SKRIBENTENE

Wegnerbrakka, Borgarsyssel museum (7. og 8. november)

15.00 - 17.30 - OBS! Påmelding innen 2. november!

 

Under dette kurset ønsker vi å inspirere deg til å skrive ned opplevelser fra ditt liv. Om det er din egen livshistorie, fra ditt arbeidsliv, familie- eller slektshistorie, om storslagne hendelser eller små nære ting, er det opp til deg. Via kreative prosesser vil vi hjelpe deg til å få fart på skrivingen.

Skribentene, Hilde Sørlie og Grete Fjellgaard, vil ta deg gjennom hvordan du henter frem minner, skaper levende tekster, fakta og fiksjon og etiske dilemmaer.

Det kreves ingen forkunnskaper og du deler kun det du ønsker å dele. Ingen har nøyaktig samme historie som deg, den er din skatt, en skatt bare du kan gi videre.

 

Obs! Kurset starter med et foredrag av forfatter Hilde Hagerup om Anne Karin Elstad. Foredraget er for alle – men de som skal være med på skrivekurset har reservert plass.

 

Ved spørsmål kontakt Hilde Sørlie, e-post:hilde@sorlie.no eller

Torill Stokkan, e-post: tist@sarpsborg.com

 

Kursavgift kr. 950.- og kurset går over to dager; 7. – og 8. november.

OBS! Påmelding skjer ved registrering og betaling på www.ticketco.no (søk etter: Skriv din historie) innen 2. november eller ved henvendelse til Torill Stokkan : tist@sarpsborg.com

 

 

VÆR ROLIG! DU ER I SARPSBORG!

Olavs hall, Borgarsyssel museum

18.00 - 18.45

 

Møt forfatteren Peter Normann Waage, mannen bak biografien om André Bjerke som bærer tittelen I kampens glede.

Ved siden av å være lyriker, kriminalforfatter, gjendikter og vitenskapsteoretiker var André Bjerke en skarp polemiker som bidro i etterkrigstidens store kulturdebatter. I 2018 er det hundre år siden han ble født. André Bjerke hadde et spesielt forhold til Sarpsborg, eller kanskje - Østfold, Lykkelandet som han kalte det.

Peter Normann Waage (f. 1953) har høstet strålende kritikker for denne biografien. Waage er forfatteren bak en rekke kulturhistoriske bøker og biografier, han arbeider også som frilansjournalist og er en ettertraktet foredragsholder.

Billetter a kr 50.- kjøpes på www.ticketco.no

 

 

POESIKK

Olavs hall, Borgarsyssel museum

19.00 - 20.00

 

Skuespiller-legenden Henny Moan og komponist og gitarist Frode Barth fremfører POESIKK. Vi vill her få høre Moan lese poesi med fokus på Hamsun, Bjerke og arbeiderdikt som hun har båret på gjennom store deler av livet. Barth vil spille egne tonsettinger og improvisasjoner til poesien.

Moan og Barth arbeider med en utgivelse i anledning André Bjerkes 100 års jubileum, som vil bli utgitt i jubileumsåret.

Velkommen til en fremføring av poesi og musikk der vi kan love et sjelden godt samspill.

Billetter a kr 50.- kjøpes på www.ticketco.no

Foto: CF Wesenberg

Webansvarlig:Torill Stokkan

Copyright © All Rights Reserved

Litteraturuka Sarpsborg

Sarpsborg kommune