ONSDAG 8. NOVEMBER

LITTERATURUKA SARPSBORG 2017

2. - 11. NOVEMBER

Onsdag 8. november

__________________________________________________

ONSDAG 8. NOVEMBER

EGNER. EN DANNELSESHISTORIE.

FOREDRAG VED ANDERS HEGER

BORGARSYSSEL MUSEUM, OLAVS HALL

KL. 18.00. FRI ENTRÉ.

____________________________________________________

Forfatter og forlegger Anders Heger forteller om «vår alles»

Thorbjørn Egner.

 

Thorbjørn Egner var født på Kampen langt øst i Kristiania i 1912, i et samfunn med høy barnedødelighet, groteske klasseskiller og reell fare for voldelig samfunnsomveltning. Fire tiår og to verdenskriger senere skrev han sine bøker fra en kommunalt finansiert villa på Ullern, betalt av fellesskapet for å sikre billedkunstneres vilkår, til et publikum han trygt kunne gå ut fra at omfattet alle samfunnslag, på vei til samme skole, med samme forståelse av hvordan verden så ut og med de samme drømmer om morgendagen.

 

I Anders Hegers biografi meisles bildet av Thorbjørn Egner ut som samfunnsbygger og samfunnsarkitekt. De litterære analysene av så vel Karius og Baktus, Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i

Kardemomme by speiler utviklingen av sosialdemokratiets fremvekst – det er et betydelig stykke tekst som angår og berører generasjoner av nordmenn. Og som undertittelen peker mot: Det er en dannelses-historie. Om oss.

ONSDAG 8. NOVEMBER

VÆR SNILL MED DYRENE

EN LITTERÆR SAMTALE MED MONICA ISAKSTUEN

TUNE BIBLIOTEK 19.00. FRI ENTRÉ.

____________________________________________________

En litterær samtale mellom Brageprisvinner Monica Isakstuen og

biblioteksjef Anette Kure.

 

«En liten familie på tre er i oppløsning. De klarte det ikke. Karen klarte det ikke. Koret av stemmer melder seg, fra venninner til familieterapeuter, med ord som skal hjelpe: Delt bosted. Mekling. Fordeling. Tilknytning. Forutsigbar adferd. Transitt-fase. Barn er robuste skapninger. Karen lytter til dem, slik en moderne kvinne skal, samtidig som alt i henne gjør opprør. Nei, barnet er mitt. Det er jeg som er dets mor.»

 

Monica Isakstuen er født i Oslo i 1976, og bor nå i Fredrikstad. Hun debuterte med romanen Avstand² i 2009 og har senere gitt ut diktsamlingen Alltid nyheter (2011). I 2014 ga hun ut den kritikerroste romanen Om igjen.

 

For hennes tredje roman, Vær snill med dyrene (2016), mottok Isakstuen Brageprisen. Les mer på forfatterens hjemmeside www.isakstuen.no

 

Foto: Paal Audestad

 

 

Webansvarlig:Torill Stokkan

Copyright © All Rights Reserved

Litteraturuka Sarpsborg

Sarpsborg kommune