Leder & Kontakt

Gratulerer til Sarpsborg!


De slår oss med knappe 14 dager, Cheltenham Literature Festival (blant 70 utvalgt festivaler Cheltenham plukket ut til å lage en liste over boktips, plukket de ut Litteraturuka Sarpsborg - følg gjerne linken og les) like utenfor London. Europas eldste litteraturfestival, grunnlagt i oktober 1949. Men så rager Litteraturuka Sarpsborg på andreplassen, en festival etablert i november samme år, i 1949.

 

Et stort hurra og gratulerer til Sarpsborg som trofast har arrangert en bokmesse gjennom 70 år! En messe som først gikk under navnet Bokmessen, og som holdt til på Sarpsborg bibliotek.  Navnet Litteraturuka dukket opp først i 1997.  Men det har stått «om livet» flere ganger. Som en person sier til avisa Sarpen i 1980; «Det er noe som heter økonomi og når man føyer ordet «vanskelig» til dette, da står slike tiltak som bokmesser i fare.» Det var på nære nippet i år også, men heldigvis så våre politikere verdien av å fortsette denne tradisjonen. Det håper jeg de gjør lenge.

 

Jeg har forsøkt å fortelle historien med «klipp&lim-metoden» i vårt tykte program og her på nettsiden. Gjennom bilder og sitater hentet fra byens aviser gjennom disse årene messen har eksistert. Det har vært en fryd å gå gjennom dette materialet, og det er så mye - og så interessant at det faktisk hadde fortjent å komme mellom to permer. Men kanskje er dette en tanke for de som måtte sitte i min posisjon når 75 års jubileet skal feires i 2024. Kanskje da i byens nye bibliotek?

Det er ufattelig hvor mange kjente, kjære og kanskje utskjelte forfattere som har besøkt byen her ved fossen. Og Sarpsborgprisen raget en gang staselig og høyt blant forfatterne. Stas var det også å få et stipend fra Hilmar Oruds minnefond – et stipend vi «blåser støvet av» i dette jubileumsåret.

 

Jeg vil, som alltid, fremheve Skrivekonkurransen for 7. klassingene våre, og lærerne som tar dette på alvor. Og forfatter Mari Moen Holsve som har møtt og inspirert nær 500 elever i løpet av denne høsten. En stor takk til Mari! I år kan vi igjen vise til solid deltagelse - og vi gleder oss stort til premieutdelingen mandag 4. november.

 

Jeg vil også, som ordfører Sindre, takke alle som bidrar til denne uken av støttespillere som Norsk Kulturråd og Fritt Ord - og mange små og store samarbeidspartnere som blant annet Borgarsyssel museum, St. Marie læringssenter, Østfold fylkeskommune, Quality Hotel Sarpsborg og Sarpsborg bibliotek. En spesiell takk går til Kristin Johanne B. Steinnes ved Sarpsborg bibliotek for hjelp med bilder og stoff, til Elin Bråthen ved Hirvi for hjelp til design -  og takk til Sarpsborg Arbeiderblad for lov til å bruke bilder.

 

Jeg startet med Cheltenham - og jeg avslutter med denne. Litteraturuka Sarpsborg bidrar nemlig til den ærverdige listen over bøker som denne festivalen synes bør leses. 70 litteraturfestivaler ble tidligere i år spurt om å velge en forfatter og en bok de ville fremheve og var glad i. Ingvar Ambjørnsen ble vårt valg. Nå står han der, på den ærverdige listen laget av Europas eldste litteraturfestival, som et lite bidrag og med stor takk fra Europas nest eldste litteraturfestival, Litteraturuka Sarpsborg.

 

Jeg håper du finner noe i løpet av denne uken i november som både gleder - og inspirerer til videre lesing.

 

Gratulerer, Sarpsborg!

 

Torill Stokkan

Leder av Litteraturuka Sarpsborg siden 2011

www.litteraturuka.com

E-post: tist@sarpsborg.com


Litteraturuka Sarpsborg driftes av Sarpsborg kommune

www.sarpsborg.com